EVENTS

2017: Czech Film Industry Losing Competitive Edge In Advertising And Foreign Commissions; Domestic Production Has Reached It’s Historical Peak

In 2017, the Czech audiovisual market showed a slight decline for the second consecutive year. Since 2002, the Audiovisual Producers’ Association (APA) has been collecting and analyzing the turnover data of its members – independent producers in the area of foreign production, advertising, Czech film, television production, documentaries and animation. The overall turnover of the Czech production companies associated with APA dropped by 7% compared to the year of 2015 when it peaked. The trend in the market is set primarily by production companies in charge of foreign commissions, which dropped by CZK 0.546 billion compared to 2015 and by CZK 0.4 billion compared to 2016, and advertising where the data showed a modest rise reflecting simply an increased membership. Discounting the turnover of the members who joined APA this year, we can still see a decline compared to 2016 reaching a total value bellow CZK 2 billon. The turnover of independent production companies in Czech film and television surpassed CZK 1 billion and thus reached its historical peak.

APA NA MFF KV 2018

Do hlavního programu 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se letos opět výrazně prosadily projekty členů APA. V hlavní soutěži budou mít světovou premiéru dokonce dva celovečerní filmy člena představenstva APA Jiřího Konečného (endorfilm) Všechno bude (režie Olmo Omerzu, koprodukce Česká republika, Slovinsko, Polsko, Slovensko) a „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ (režie Radu Jude, koprodukce Rumunsko, Česká republika, Francie, Bulharsko, Německo). V soutěži Na východ od Západu se pak utkají film Tomáše Michálka a Jakuba Mahlera (Masterfilm) Chata na prodej (režie Tomáš Pavlíček) a Chvilky producenta Viktora Tauše (režie Beata Parkanová, Česká republika, Slovenská republika). V dokumentární soutěži bude uveden film Jana Macoly (Mimesis Film) V Mosulu (režie Jana Andert). Všem členům APA gratulujeme. Tradiční bilance české filmové, televizní a reklamní tvorby proběhne na TISKOVÉ KONFERENCI APA v pondělí 2.7. od 14 hodin v Konferenčním centru hotelu Thermal. Již kultovní PÁRTY ČESKÝCH PRODUCENTŮ se koná letos již v neděli 1.7. od 22 hodin na terasách hotelu Thermal.

Young Directors 2018 má svého vítěze!

Asociace producentů v audiovizi ve spolupráci s Art Directors Club i letos pořádali soutěž Young Directors. 2. ročník soutěže mladých režisérů je uspěšně za námi. Čerstvě oceněné spoty jsou online! Předávání cen letošního ročníku soutěžě proběhlo ve čtvrtek 19. dubna v Roxy v Praze v rámci výročních ADC Creative Awards. Zlatý reklamní lev na sněhu Veroniky Jelšíkové (produkce Amazing), stříbrný příběh trpících kreativců Matyáše Fáry (produkce TOASTER PICTURES) i bronzový pohřeb poslední ženy v agentuře Terezy Vejvodové (produkce UNIT+SOFA). Všechny tři spoty můžete také streamovat na našem novém webu www.youngdirectors.cz Děkujeme všem zúčastněným a také našim sponozorům za skvělou spolupráci a těšíme se na další ročník 2019.

Titul Film Friendly 2017 získává Filmová kancelář Ústeckého kraje

Plzeň, 25. dubna 2018 – Titul Film Friendly určený regionálním subjektům za spolupráci s filmaři letos putuje do Ústeckého kraje. Zasloužila se o to Filmová kancelář Ústeckého kraje (FKUK), která od roku 2016 funguje pod krajským úřadem. FKUK poskytuje filmařům asistenci při natáčení v celém kraji a za dobu svého působení si vytvořila velmi kvalitní síť kontaktů. Vyhlášení a předání ceny Film Friendly 2017 proběhlo v rámci závěrečného slavnostního večera 31. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň.

APA opět posílila, hájí již zájmy 99 členů

Zhodnocení roku 2017 a plánování klíčových aktivit na tento rok byly hlavními tématy Valné hromady Asociace producentů v audiovizi (APA), jež se konala 22. března v Praze. Členové asociace zvolili také nové vedení. Následující dva roky budou zájmy producentů v představenstvu hájit Jiří Konečný (endorfilm s.r.o.), Pavel Strnad (NEGATIV s.r.o.) a Martin Vandas (MAUR film s.r.o.) za českou filmovou tvorbu, Jan Kallista (AD WOOD, s.r.o.), Monika Kristlová (DAWSON production s.r.o.) a Petra Ondřejková (AMAZING PRODUCTION s.r.o.) za reklamu a zakázku, Filip Bobiňski (DRAMEDY PRODUCTIONS s.r.o.) a Vratislav Šlajer (Bionaut s.r.o.) za televizní tvorbu, Radim Procházka (PRODUKCE RADIM PROCHÁZKA s.r.o.) za dokument a Michal Podhradský (animation people s.r.o.) za animaci. Jako předseda představenstva byl ve své funkci potvrzen Vratislav Šlajer, místopředsedkyní zůstává Petra Ondřejková. „Za čtvrtstoletí existence se APA stala pevnou součástí českého audiovizuálního prostoru, což představuje silný závazek. Proto se i v dalších letech chceme zasadit o stabilitu a rozvoj, posílení mezinárodní konkurenceschopnosti a udržení svobodné a nezávislé audiovizuální tvorby“, řekl Vratislav Šlajer.

Soutěž Film Friendly 2017 – filmaři ocení nejlepší filmovou kancelář uplynulého roku

Šířit povědomí o přínosech audiovizuální produkce, povzbuzovat regionální subjekty při jejich spolupráci s filmovými štáby a upozornit filmaře na aktivní a vstřícné regiony – to si klade za cíl soutěž o filmovou kancelář roku 2017. V uplynulých ročnících si tituly „Film Friendly“ odnesly Filmová kancelář Liberec (za rok 2016), Filmová kancelář Karlovarského kraje (2015) a Filmová kancelář Jeseníky (2014). Adepti na ocenění za uplynulý rok mohou posílat přihlášky do 19. března 2018 a nositel titulu „Film Friendly 2017“ bude oznámen 24. dubna 2018 během slavnostního zakončení filmového festivalu Finále Plzeň.

2016: Year of Stabilization in the Financing of Cinematography and Czech Movies Hit Record at Box Office

Following six years of significant growth, the Audiovisual Producers’ Association (APA) member turnover is showing signs of stabilization – compared to 2015, the total turnover of Czech production companies that are APA members remains approximately at the same level as last year, dropping by four percentage points.  A drop in commercial production approximately by CZK 180 million and foreign productions by CZK 236 million was unable to compensate the increased turnover in Czech film television productions, whose value climbed to its highest since 2002 when APA started to collect and analyze its members’ turnover data. Last year has been, on many levels, successful for Czech producers and moderate stagnation is natural following six years of constant growth.

APA NA MFF KV 2017

Do hlavního programu 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se letos úspěšně prosadily projekty členů APA. Do hlavní soutěžní sekce byl vybrán film Křižáček (Sirius Films). V dokumentární sekci bude soutěžit Svět podle Daliborka (Hypermarket Films) a slovensko-česká koprodukce Richard Müller: Nepoznaný (Endorfilm). V sekci Na východ od Západu bude uvedeno intimní drama Nina, na kterém se také koprodukčně podílel Endorfilm.

SOUTĚŽ O TITUL FILM FRIENDLY REGION 2016 ZNÁ VÍTĚZE

Titul Film Friendly určený regionálním subjektům za spolupráci s filmaři letos putuje do Liberce. Zasloužila se o to tamější filmová kancelář, která od roku 2015 funguje pod městským informačním centrem. Liberec Film Office poskytuje filmařům rady a asistenci při natáčení ve městě a zároveň úspěšně komunikuje s místní veřejností. Vyhlášení a předání ceny Film Friendly 2016 proběhlo v rámci závěrečného slavnostního večera 30. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň.

SOUTĚŽ MLADÝCH REŽISÉRŮ YOUNG DIRECTORS VYHRÁL PAVEL SOUKUP

Asociace producentů v audiovizi a Art Directors Club zahájily první ročník soutěže začínajících režisérů v reklamě, Young Directors´. Cíl soutěže je umožnit mladým režisérům natočit reklamu za podpory profesionálního štábu pod vedením zkušeného producenta a kreativního ředitele. Soutěž probíhá ve dvou kolech a na konci výsledné spoty hodnotí mezinárodní porota. Natočené tři spoty byly promítány během vyhlašování kreativní soutěže Young Creative Awards 2017 (Louskáček).

Annual Review 2015: Czech Film Industry Overcomes Crisis

The annual review by the Audiovisual Producers’ Association (APA) members’ revenues in individual areas of the film industry demonstrates growth in Czech film production for six years in a row – compared to 2014, earnings of Czech production companies who are members of APA grew by 13%. And in contrast to the disastrous year of 2009, Czech producers’ earnings have even doubled. They are thus gradually returning to their previous levels -- before film production incentives were introduced in other countries, especially Hungary, which dragged Czech film production companies into a deep crisis. Czech producers’ profits are returning to their turn-of-the-century levels when our film industry was sufficiently competitive, even without incentives.

APA NA MFF KV 2016

V letošním roce se do hlavní soutěže MFF KV probojovaly dva české filmy, na kterých se podíleli členové APA – novinka Jana Hřebejka, normalizační drama Učitelka (Offside Men) a poslední snímek Jana Němce, autobiografická komedie Vlk z Královských Vinohrad (MasterFilm). Českým zástupcem v soutěžní sekci Na východ od Západu bude psychologické drama s prvky hororu Polednice od režiséra Jiřího Sádka (Barletta). V soutěži dokumentárních filmů to jsou filmy Normální autistický film od Miroslava Janka (Mimesis Film) a FC Roma od režisérů Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové (Nutprodukce). Všem členům APA gratulujeme. Tradiční bilance české filmové, televizní a reklamní tvorby proběhne na TISKOVÉ KONFERENCI APA, v pátek 8.7. od 14 hodin v Konferenčním centru u hotelu Thermal. Již kultovní PÁRTY ČESKÝCH PRODUCENTŮ se koná také v pátek 8.7. od 23 hodin v Grand hotelu Pupp. Na večírku vystoupí Jaromír99 a Kapela a zahraje DJ Růžový Partner.

SOUTĚŽ O TITUL FILM FRIENDLY ZNÁ vítěze

Titul Film Friendly určený regionálním subjektům, které jsou nejvstřícnější k filmařům a zároveň filmovou produkci využívají pro marketing destinace, putuje za rok 2015 do Karlovarského kraje. Tamější filmová kancelář vznikla v roce 2013 v rámci oddělení cestovního ruchu na krajském úřadě. Filmařům poskytuje asistenci při natáčení v regionu a zároveň využívá filmy a televizní projekty v oblasti marketingu kraje jako turistické destinace. Vyhlášení a předání ocenění Film Friendly 2015 proběhlo v rámci závěrečného slavnostního večera 29. ročníku festivalu Finále Plzeň.

FILMAŘI OCENÍ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ REGIONY ZA ROK 2015

Rozšířit povědomí o přínosech audiovizuální produkce, povzbudit regiony při jejich spolupráci s filmovými štáby a vysvětlit jim přínosy natáčení při propagaci směrem k turistům – to si klade za cíl soutěž o film friendly místo roku. V loňském prvním ročníku získala titul „Film Friendly“ Filmová kancelář Jeseníky. Adepti na ocenění za rok 2015 mohou své přihlášky posílat do 25. března 2016. Každoroční oceňování nejaktivnějších regionů, měst, obcí, památek či jiných subjektů připravují společně Asociace producentů v audiovizi, filmová kancelář Czech Film Commission a agentura CzechTourism. Cílem soutěže je upozornit na možnosti spolupráce regionů s filmaři a z toho plynoucí výhody.

APA V BŘEZNU NABÍDNE PŘIPRAVOVANÉ DOKUMENTY SELEKTORŮM SVĚTOVÝCH FESTIVALŮ

Institut dokumentárního filmů (IDF) na East Doc Platform při festivalu Jeden svět přivítá představitele nejvýznamnějších světových festivalů, kteří si do Prahy na konci zimy tradičně přijíždějí vybírat projekty ze střední a východní Evropy. Mezi desítkami akreditovaných hostů jsou dramaturgové festivalů v Torontu, Rotterdamu, z amsterodamského festivalu IDFA či kodaňského CPH:DOX. Letos poprvé se jedna z akcí zaměří výhradně na české producenty

APA VYZÝVÁ K NALEZENÍ DOHODY OHLEDNĚ DIGITALIZACE

Asociace producentů v audiovizi se znepokojením sleduje spor mezi zástupci Asociace českých kameramanů (AČK) a vedením Národního filmového archivu (NFA), který před několika dny znovu eskaloval otevřeným dopisem ministrovi kultury ČR a předsedovi vlády ČR.

APA PARTNEREM CENY NEJLEPŠÍ PRODUCENT FAMUFESTU

Asociace producentů v audiovizi byla i v tomto roce partnerem ceny pro nejlepšího producenta v rámci festivalu FAMUFEST. Cena je podpořena finanční částkou 50 tisíc korun. Letošní vítězkou se stala Veronika Kührová, gratulujeme!

REVIEW OF 2014: FILMMAKERS COMPLETE ANOTHER SUCCESSFUL YEAR, ESPECIALLY IN THE FIELDS OF COMMERCIALS AND COMMISSIONED PRODUCTIONS

The annual APA members‘ financial review in individual fields of the film industry demonstrated a growth in Czech Republic’s film production for five consecutive years. Compared to 2013, Czech production companies that are members of APA showed a revenue increase of 18%. Compared to 2012, the revenue increase for Czech producers grew by 48%. Commissioned productions from abroad and advertising, also primarily from abroad, continue to be the unambiguous workhorses of the Czech film industry. To the contrary, after a couple of succesful years, Czech film and television production by independent producers dropped by a fifth.

IFF KV 2015

This year two Czech films that were co-produced by members of APA made it to the main competition at the IFF KV – Kobry a uzovky (Offside Man), and Domaci pece (Tvorba Films). In the documentary film category Mallory (Negativ) and Amerika (Evolution Films) were nominated. We congratulate our APA members on their success. The annual assessment of Czech film, television and advertising production takes place during the APA PRESS CONFERENCE, on Sunday, July 5, at 4:00 P.M. at the Conference Center of the Thermal Hotel. THE CZECH PRODUCERS’ PARTY, by now a popular IFF KV tradition, takes place on July 7, starting at 11 P.M. at the Grand Hotel Pupp. Entertainment includes ILLE and DJ Jiri Burian.

APA PARTNEREM FESTIVALU PIAF

Asociace producentů v audiovizi a reklamní festival PIAF zahajují první ročník spolupráce, který se letos ponese v duchu podpory začínajících režisérů v reklamní branži.

REAKCE FILMAŘSKÉ OBCE NA ROZHODNUTÍ RADY FONDU – aktualizace

K otevřeným dopisům ministrovi kultury Danielu Hermanovi a členům Rady Státního fondu kinematografie, kterými filmařská obec reagovala na výsledek zasedání Rady Fondu z 25.—27. listopadu, se dále připojili: Asociace českých kameramanů, Marek Jícha, prezident Asociace filmových střihačů a střihaček (A.F.S.), Šimon Špidla, předseda výboru členové Filmové a televizní sekce při Českém centru PEN klubu Asociace animovaného filmu, Martin Vandas, předseda

FILMAŘSKÁ OBEC ŽÁDÁ TRANSPARENTNOST PŘI UDĚLOVÁNÍ DOTACÍ A APELUJE NA MINISTRA KULTURY

V reakci na výsledek zasedání Rady Státního fondu kinematografie, která ve dnech 25.—27. listopadu jednala podpoře výroby celovečerních filmů, se zástupci filmařské obce - režiséři, scénáristé, producenti, pedagogové i studenti FAMU - obrátili otevřeným dopisem na ministra kultury Daniela Hermana s apelem ve věci nominace a volby členů Rady Fondu, kteří by se měli ujmout svých mandátů na jaře příštího roku. Vyzvali dále stávající členy Rady Státního fondu kinematografie, aby zveřejnili podrobnosti hodnocení projektů a vyvrátili tak pochybnosti o nestranném rozhodování některých členů. Oba otevřené dopisy podepsala Asociace producentů v audiovizi (APA), Filmový a televizní svaz (FITES), Asociace režisérů a scenáristů (ARAS), Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění prostřednictvím děkana a souhlasného usnesení Akademického senátu, Institut dokumentárního filmu a Asociace provozovatelů kin...