EVENTS

2016: Year of Stabilization in the Financing of Cinematography and Czecg Movies Hit Record at Box Office

Following six years of significant growth, the Audiovisual Producers’ Association (APA) member turnover is showing signs of stabilization – compared to 2015, the total turnover of Czech production companies that are APA members remains approximately at the same level as last year, dropping by four percentage points.  A drop in commercial production approximately by CZK 180 million and foreign productions by CZK 236 million was unable to compensate the increased turnover in Czech film television productions, whose value climbed to its highest since 2002 when APA started to collect and analyze its members’ turnover data. Last year has been, on many levels, successful for Czech producers and moderate stagnation is natural following six years of constant growth.

APA NA MFF KV 2017

Do hlavního programu 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se letos úspěšně prosadily projekty členů APA. Do hlavní soutěžní sekce byl vybrán film Křižáček (Sirius Films). V dokumentární sekci bude soutěžit Svět podle Daliborka (Hypermarket Films) a slovensko-česká koprodukce Richard Müller: Nepoznaný (Endorfilm). V sekci Na východ od Západu bude uvedeno intimní drama Nina, na kterém se také koprodukčně podílel Endorfilm.

SOUTĚŽ O TITUL FILM FRIENDLY REGION 2016 ZNÁ VÍTĚZE

Titul Film Friendly určený regionálním subjektům za spolupráci s filmaři letos putuje do Liberce. Zasloužila se o to tamější filmová kancelář, která od roku 2015 funguje pod městským informačním centrem. Liberec Film Office poskytuje filmařům rady a asistenci při natáčení ve městě a zároveň úspěšně komunikuje s místní veřejností. Vyhlášení a předání ceny Film Friendly 2016 proběhlo v rámci závěrečného slavnostního večera 30. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň.

SOUTĚŽ MLADÝCH REŽISÉRŮ YOUNG DIRECTORS VYHRÁL PAVEL SOUKUP

Asociace producentů v audiovizi a Art Directors Club zahájily první ročník soutěže začínajících režisérů v reklamě, Young Directors´. Cíl soutěže je umožnit mladým režisérům natočit reklamu za podpory profesionálního štábu pod vedením zkušeného producenta a kreativního ředitele. Soutěž probíhá ve dvou kolech a na konci výsledné spoty hodnotí mezinárodní porota. Natočené tři spoty byly promítány během vyhlašování kreativní soutěže Young Creative Awards 2017 (Louskáček).

Annual Review 2015: Czech Film Industry Overcomes Crisis

The annual review by the Audiovisual Producers’ Association (APA) members’ revenues in individual areas of the film industry demonstrates growth in Czech film production for six years in a row – compared to 2014, earnings of Czech production companies who are members of APA grew by 13%. And in contrast to the disastrous year of 2009, Czech producers’ earnings have even doubled. They are thus gradually returning to their previous levels -- before film production incentives were introduced in other countries, especially Hungary, which dragged Czech film production companies into a deep crisis. Czech producers’ profits are returning to their turn-of-the-century levels when our film industry was sufficiently competitive, even without incentives.

APA NA MFF KV 2016

V letošním roce se do hlavní soutěže MFF KV probojovaly dva české filmy, na kterých se podíleli členové APA – novinka Jana Hřebejka, normalizační drama Učitelka (Offside Men) a poslední snímek Jana Němce, autobiografická komedie Vlk z Královských Vinohrad (MasterFilm). Českým zástupcem v soutěžní sekci Na východ od Západu bude psychologické drama s prvky hororu Polednice od režiséra Jiřího Sádka (Barletta). V soutěži dokumentárních filmů to jsou filmy Normální autistický film od Miroslava Janka (Mimesis Film) a FC Roma od režisérů Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové (Nutprodukce). Všem členům APA gratulujeme. Tradiční bilance české filmové, televizní a reklamní tvorby proběhne na TISKOVÉ KONFERENCI APA, v pátek 8.7. od 14 hodin v Konferenčním centru u hotelu Thermal. Již kultovní PÁRTY ČESKÝCH PRODUCENTŮ se koná také v pátek 8.7. od 23 hodin v Grand hotelu Pupp. Na večírku vystoupí Jaromír99 a Kapela a zahraje DJ Růžový Partner.

SOUTĚŽ O TITUL FILM FRIENDLY ZNÁ vítěze

Titul Film Friendly určený regionálním subjektům, které jsou nejvstřícnější k filmařům a zároveň filmovou produkci využívají pro marketing destinace, putuje za rok 2015 do Karlovarského kraje. Tamější filmová kancelář vznikla v roce 2013 v rámci oddělení cestovního ruchu na krajském úřadě. Filmařům poskytuje asistenci při natáčení v regionu a zároveň využívá filmy a televizní projekty v oblasti marketingu kraje jako turistické destinace. Vyhlášení a předání ocenění Film Friendly 2015 proběhlo v rámci závěrečného slavnostního večera 29. ročníku festivalu Finále Plzeň.

FILMAŘI OCENÍ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ REGIONY ZA ROK 2015

Rozšířit povědomí o přínosech audiovizuální produkce, povzbudit regiony při jejich spolupráci s filmovými štáby a vysvětlit jim přínosy natáčení při propagaci směrem k turistům – to si klade za cíl soutěž o film friendly místo roku. V loňském prvním ročníku získala titul „Film Friendly“ Filmová kancelář Jeseníky. Adepti na ocenění za rok 2015 mohou své přihlášky posílat do 25. března 2016. Každoroční oceňování nejaktivnějších regionů, měst, obcí, památek či jiných subjektů připravují společně Asociace producentů v audiovizi, filmová kancelář Czech Film Commission a agentura CzechTourism. Cílem soutěže je upozornit na možnosti spolupráce regionů s filmaři a z toho plynoucí výhody.

APA V BŘEZNU NABÍDNE PŘIPRAVOVANÉ DOKUMENTY SELEKTORŮM SVĚTOVÝCH FESTIVALŮ

Institut dokumentárního filmů (IDF) na East Doc Platform při festivalu Jeden svět přivítá představitele nejvýznamnějších světových festivalů, kteří si do Prahy na konci zimy tradičně přijíždějí vybírat projekty ze střední a východní Evropy. Mezi desítkami akreditovaných hostů jsou dramaturgové festivalů v Torontu, Rotterdamu, z amsterodamského festivalu IDFA či kodaňského CPH:DOX. Letos poprvé se jedna z akcí zaměří výhradně na české producenty

APA VYZÝVÁ K NALEZENÍ DOHODY OHLEDNĚ DIGITALIZACE

Asociace producentů v audiovizi se znepokojením sleduje spor mezi zástupci Asociace českých kameramanů (AČK) a vedením Národního filmového archivu (NFA), který před několika dny znovu eskaloval otevřeným dopisem ministrovi kultury ČR a předsedovi vlády ČR.

APA PARTNEREM CENY NEJLEPŠÍ PRODUCENT FAMUFESTU

Asociace producentů v audiovizi byla i v tomto roce partnerem ceny pro nejlepšího producenta v rámci festivalu FAMUFEST. Cena je podpořena finanční částkou 50 tisíc korun. Letošní vítězkou se stala Veronika Kührová, gratulujeme!

REVIEW OF 2014: FILMMAKERS COMPLETE ANOTHER SUCCESSFUL YEAR, ESPECIALLY IN THE FIELDS OF COMMERCIALS AND COMMISSIONED PRODUCTIONS

The annual APA members‘ financial review in individual fields of the film industry demonstrated a growth in Czech Republic’s film production for five consecutive years. Compared to 2013, Czech production companies that are members of APA showed a revenue increase of 18%. Compared to 2012, the revenue increase for Czech producers grew by 48%. Commissioned productions from abroad and advertising, also primarily from abroad, continue to be the unambiguous workhorses of the Czech film industry. To the contrary, after a couple of succesful years, Czech film and television production by independent producers dropped by a fifth.

IFF KV 2015

This year two Czech films that were co-produced by members of APA made it to the main competition at the IFF KV – Kobry a uzovky (Offside Man), and Domaci pece (Tvorba Films). In the documentary film category Mallory (Negativ) and Amerika (Evolution Films) were nominated. We congratulate our APA members on their success. The annual assessment of Czech film, television and advertising production takes place during the APA PRESS CONFERENCE, on Sunday, July 5, at 4:00 P.M. at the Conference Center of the Thermal Hotel. THE CZECH PRODUCERS’ PARTY, by now a popular IFF KV tradition, takes place on July 7, starting at 11 P.M. at the Grand Hotel Pupp. Entertainment includes ILLE and DJ Jiri Burian.

APA PARTNEREM FESTIVALU PIAF

Asociace producentů v audiovizi a reklamní festival PIAF zahajují první ročník spolupráce, který se letos ponese v duchu podpory začínajících režisérů v reklamní branži.

REAKCE FILMAŘSKÉ OBCE NA ROZHODNUTÍ RADY FONDU – aktualizace

K otevřeným dopisům ministrovi kultury Danielu Hermanovi a členům Rady Státního fondu kinematografie, kterými filmařská obec reagovala na výsledek zasedání Rady Fondu z 25.—27. listopadu, se dále připojili: Asociace českých kameramanů, Marek Jícha, prezident Asociace filmových střihačů a střihaček (A.F.S.), Šimon Špidla, předseda výboru členové Filmové a televizní sekce při Českém centru PEN klubu Asociace animovaného filmu, Martin Vandas, předseda

FILMAŘSKÁ OBEC ŽÁDÁ TRANSPARENTNOST PŘI UDĚLOVÁNÍ DOTACÍ A APELUJE NA MINISTRA KULTURY

V reakci na výsledek zasedání Rady Státního fondu kinematografie, která ve dnech 25.—27. listopadu jednala podpoře výroby celovečerních filmů, se zástupci filmařské obce - režiséři, scénáristé, producenti, pedagogové i studenti FAMU - obrátili otevřeným dopisem na ministra kultury Daniela Hermana s apelem ve věci nominace a volby členů Rady Fondu, kteří by se měli ujmout svých mandátů na jaře příštího roku. Vyzvali dále stávající členy Rady Státního fondu kinematografie, aby zveřejnili podrobnosti hodnocení projektů a vyvrátili tak pochybnosti o nestranném rozhodování některých členů. Oba otevřené dopisy podepsala Asociace producentů v audiovizi (APA), Filmový a televizní svaz (FITES), Asociace režisérů a scenáristů (ARAS), Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění prostřednictvím děkana a souhlasného usnesení Akademického senátu, Institut dokumentárního filmu a Asociace provozovatelů kin...